Índex de l'ESC
A Actuació L'actuació no ha d'ofendre al Festival en cap de les seves formes. Lletres, idiomes o gestos de naturalesa política o semblança no estan permesos. Paraules malsonants així com l'ús d'insults estan prohibits. Publicitat o alucions publicitàries no estan permeses.
Animals Animals vius no estan permesos a l'escenari del Festival.
B Big 4
Big 5
Les quatre televisions d'Alemanya, França, Espanya, Italia i el Regne Unit tenen en comú l'haver generat un major nombre de televidents en el passat, així com de ser els països que aporten major finançament a la producció del festival. Per aquest motiu són denominats Big4/5 i tenen la seva plaça assegurada en la final.
Broadcaster Ens televisiu
C Cançó La cançó ha de ser original i no pot haver-se presentat en públic ni editat abans de l'Octubre de l'any anterior a l'esdeveniment.
Cant El cant ha de ser en directe.
Concours Eurovision de la Chancon Denominació en francès del Festival d'Eurovisió gairebé ja en desús exceptuant en els països francòfons.
D Data Per regla general el festival es celebra a la primavera. Anteriorment es celebrava al març, actualment al maig.
Desqualificació Existeixen nombroses regles del Festival. En cas d'incompliment la decisió de desqualificació està en mans de la UER
E EBU European Broadcasting Union (Unió de Radiodifusió Europea, UER). Institució que reune a les televisions d'Europa i del Mediterrani.
Edat Els participants en el Festival han de ser majors de 16 anys. En 1986 Sandra Kim va vèncer amb 15 anys encara que quan es va conèixer la seva edat no va haver de retornar el premi.
ESC Eurovision Song Contest (Festival de la Cançó d'Eurovisió)
Eurovision de la Chancon Denominació en francès del Festival d'Eurovisió gairebé ja en desús exceptuant en els països francòfons.
F Final Introduïda en el 2004. A causa del gran nombre de països participants molts països han de qualificar-se per a la Final, exceptuant al Big4/5 i al país amfitrió.
G Grand Prix, Eurovision de la Chancon Denominació en francès del Festival d'Eurovisió gairebé ja en desús exceptuant en els països francòfons.
Green Room la sala verda està darrere de l'escenari, on artistes, compositors i autors es troben després de l'actuació i esperen els resultats de la votació. En 1967 una càmera va entrar per primera vegada en el "Green Room".
H Host País amfitrió. Per regla general és el país amfitrió el guanyador de l'edició anterior del Festival.
I Idioma Les regles referents a l'idioma d'interpretació han canviat en nombroses ocasions. Actualment i des de 1999, cada país pot triar lliurement la llengua amb que desitja participar. Durant molt temps solament es permetia cantar en l'idioma oficial de cada país. No obstant això de 1965 a 1973 es recomanava als participants NO cantar en la seva llengua oficial.
Intèrpret En els començaments del Festival solament es permetia un artista sobre l'escenari per a interpretar la cançó. Més tard es va estendre a duos. Avui solament estan permeses sis persones en l'escenari. L'intèrpret ha de cantar en directe i solament pot representar a un país en el mateix any.
J Jurat En 1956 el jurat era secret i havia de lliurar dos punts per país. Ja en 1957 es feia pública el lliurament de vots del jurat de cada país. En 1998 els jurats van ser substituïts pel televot. En qualsevol cas existeix un jurat en cada país participant en cas que puguin sorgir problemes amb el televot. En 2008 a més del televot un jurat de cada país serà l'encarregat de triar al dècim classificat per a la final.
M Minuten La cançó participant no pot excedir de 3 minuts. Al principi en 1956 la durada era de 3 minuts 30 segons.
O OGAE Organisation General des Amateur d'Eurovision (Club de fans oficial del Festival d'Eurovisió)
Orquestra Anteriorment les cançons havien de ser interpretades en directe acompanyades d'una orquestra. Aquesta es componia de 24 músics exactament. Des de 1976 es permet l'ús del Playback. En 1999 es va eliminar l'aparició de l'orquestra definitivament.
P Postals Les postals eurovisivas són ja una tradició. Entre cançó i cançó i durant el canvi d'escenari, s'emet un petit videoclip, la major part de les vegades en forma de postal, on es mostren impressions del país organitzador o de l'interpreti següent.
País Poden participar en el Festival aquells països que es trobin associats a la Xarxa de Difusió Europea (per això participa Israel i El Marroc ho va fer en el seu moment). Al principi eren solament 7 països particpantes. En el 2008 són 43
Punts Cada país participant pot emetre els seus vots. A partir de 1957 el jurat no podia votar pel seu propi país. En 1975 es va introduir el famós sistema de votacions: cada país pot donar 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1 punts. En cas d'empat guanyarà el país que hagi obtingut el major nombre de 12 punts.
R Regles Les regles del Festival són nombroses i han evolucionat molt durant els anys. En elles s'especifica com ha de portar-se a terme l'actuació, l'emissió de punts, les llicències, etc.
S Semifinal Introduïda en el 2004. A causa del gran nombre de països participants molts països han de qualificar-se per a la Final, exceptuant al Big4 i al país amfitrió. Des de 2008 existeixen dos semifinals.
Selecció Com els interpretis han de ser seleccionats es deixa en mans de les televisions de cada país. Això pot ser a través d'un programa de TV i mitjançant el televot o simplement una selecció interna. De cualqueir manera el procés ha de ser transparent i just.
T Televot Votació telefònica dels telespectadors. En 1998 es va introduir el televot però en 2004 per primera vegada tots els països ho van utilitzar.
Trofeus Per primera vegada en 1962 es va lliurar al guanyador del Festival un trofeu. Anteriorment es lliurava una medalla i més tard una espècie de copa. Els trofeus són cada any diferents i generalment han estat dissenyats per artistes.
V Votació L'elecció de la cançó guanyadora ha canviat molt a través dels anys. En 1956 un jurat secret emetia 2 vots per país. Ja en 1957 es feia pública el lliurament de vots del jurat de cada país. En 1998 els jurats van ser substituïts pel televoto. En qualsevol cas existeix un jurat en cada país participant en cas que puguin sorgir problemes amb el televot. En 2008 a més del televot un jurat de cada país serà l'encarregat de triar al dècim classificat per a la final.